Scoil: Dúnlocháin (uimhir rolla 13076)

Dún Locháin, Co. na Gaillimhe
Sorcha M. Ní Dhonnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    atá ann a ghadhaidhe ars an file agus thug sé buile agus buile eile dhó. Bhí se beagnach marbh ag an bhfile agus ós sin amach badh é an fear a b'fhearr dár oibrigh fear ariamh dhó.
  2. Bhí bean ann fadó agus bhí mac aice. Lá amháin rinne sí cáca agus dubhairt sí leis an mac aire a thabhairt do'n chaca go raibh sí ag dul go dti an tobar i gcoinne canna uisce. Rug sí ar an channa agus chuaidh sí go dtí an tobar. Buachaill báire a bhí ann agus nuair a bhí a mháthair imthighthe chuaidh sé go dtí an driosúr. Thóg sé buidéal a bhí ann. Rud buidhe a bhí san mbuidéal agus do bhí boladh láidir as. Chúir sé cúpla braon anuas ar an gcáca. Thosuigh an cáca ag dul i méid, d'eirigh sé go béal an oighin. Annsin léim sé as an oighin, rith sé timcheall an tighe isteach faoi an mbórd agus amach
    AT2025: The Fleeing Pancake
    Máire C. Ní Ghórtain