Scoil: Dúnlocháin (uimhir rolla 13076)

Dún Locháin, Co. na Gaillimhe
Sorcha M. Ní Dhonnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    comarta droc aimsire agus í beir go ciuin sin cosamalact aimsire bréag. Nuair a tosuigeann sé ag baisteac tus Aoine no deire Satairn ní eírigeann sé as an lá sin. An gaoi a fágann an Samain againn sin í an gaoi is mo a beas againn ar fead an bliadna. Cé ar bir sórt aimsire a bios ann an Diardaoin deire den gealaig sin í an aimsir a béas againn nuair a tagann an gealac nua. bíonn Dia h-Aoine in agaid na seactmaine, má bíonn cuile lá eile bréag bíonn an Aoine go h-olc, agus bíonn an Aoine bréag nuair bíonn na laete eile go h-olc.
  2. Nuair atá aimsir garb air tagann na róince in aice talamnagus bíonn siad ag caoinead. Nuair a bíos an spideog iarr timceall an tige deirtear go mbéir sneacta againn. Nuair a bíos agat na cigre ins an uisge béid baisteac againn. Nuair a bíos pianra ar sean daoine agua ar daoine i bfuil sgoilteac acu beid atrú aimsire.
    Máire Ní Laoidhe
    Mairtín Ó Máille