Scoil: Dúnlocháin (uimhir rolla 13076)

Dún Locháin, Co. na Gaillimhe
Sorcha M. Ní Dhonnchadha

Ar an leathanach seo

1. Ni chaitheann daoine salachar an urláir amach ar lá Samhna nó oidhche Shamhna. Oidhche Shamhna gheibheann daoine trí fó chupán cuireann siad cré ar cheann aca gainimh ar cheann eile agus páidrín páirteach ar an cheann eile. Annsin cuireann siad puicín ar súilibh duine éigin. Má cuireann sé a lamh sa cré geobhfaidh sé bás go luath agus má chuireann sé a lámh sa ngainimh rachaidh sé thar sáile roimh bliadhain. Má's cailín a gcuireann a lámh sa fó chupan 'na bhfuil an páidrín páirteach beidh sí na mnaoi riaghalta agus má's fear a dheanann é beidh sé 'na shagart.
    Seosamh Mac an Ríogh
    Cáit Nic an Ríogh