Scoil: Clochar na Trócaire, An Clochán

An Clochán, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Peadar

Ar an leathanach seo

1. Bhí dochtúir ann uair amháin san ceanntar seo, agus bhí sgoláire no dochtúir óg aige. Chuaidh siad aon lá amháin d'amharc ar mnaoi a bhí tinn.
    Nuair bhí siad tamall beag ag amharc uirthi, dubhairt an sean-dochtúir leithe: "D'ith tú oisridhe"
    "D'ith", ar sise.
    D'fhreagair an sean dochtúir annsin í. "Ná h-ith iad feasta agus beidh tú slan", ars eisean.
    Nuair tháinic siad abhaile arís d'fhiafruigh an dochtúir óg de'n sean dochtúir, "Caidé mar bhí fios agat gur ith sí na h-oisridhe?
    "Dhearc mé faoi'n leabaidh agus chonnaic mé na blaosgacha, ars eisean.
    Lá amháin eile bhí fear tinn, agus cá tiocfadh leis an t-sean dochtúir dul a d'amharc air agus chuir sé an dochtúir óg chuige. Nuair a tháinic sé isteach ins an seomra a raibh an fear tinn ann, dhearc sé go .... faoi'n leabaidh agus chonnaic sé dialladh agus srian. "A dhuine chóir," ars eisean leis an fear tinn, "d'ith tu gearrán".
    Shaoil muinntir a' tighe go raibh sé ag magadh faoi an fear tinn, agus ruaig siad amach as a' tighe é, agus chuir siad an madadh in a dhiaidh. Bhí fearg mhór an t-sean dochtúir nuair a chualaidh sé an sgéal, agus ... chuir sé amach leis fhéin ariamh é ina dhiaidh sin.
    AT1641: Doctor Know‑All