Scoil: Clochar na Trócaire, An Clochán

An Clochán, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Peadar

Ar an leathanach seo

1. Is iomdha sórt luibheanna atá ann le h-aghaidh leigheas. Tá leigheasanna ag taisteál ó dhaoine áirie. Séard is luibheanna leigheas ar ghalaraí agus rudaí eile.
    Tá go leor cineál luibheanna ann luibheanna le h-aghaidh gach sórt galar. Tá luibh ann agus sé an t-ainm a tugtar air ''an bláth caorach''. Tá leigheas ann le h-aghaidh mailte agus pian droma. Tá ceann eile agus tugtar ''Iomhar na gCearc'' air. Tá leigheas aige le h-aghaidh galar na gcearc. Tá ceann eile ar a dtugtar 'Ribhe an Mamó''. Tá leigheas aige cailín a mbeadh triuch uirthi dá mbeadh a mamó beo ribe da gruaige a fhágáil agus é a casadh an muinéal do leighasaidh í ann sin.
    Tá go leor cineál eile ann leigheas ar a gcruabh a bhi ag na daoine fadó. Seadh trí luibh de na faodhanna fhágáil agus iad a bruith annsin agus a t-uisge in a rabhadar bruithte í a ól chomh té agus is féidir leis an duine a ól. Leigheas Cuan Mara seadh luibh beag a fhásann sa talamh deirtear go bhfuil leigheas ann le h-aghaidh sean daoine a mbeadh casacht air.
      1. cleachtas an leighis
    Máire Ní Giobúin