Scoil: Clochar na Trócaire, An Clochán

An Clochán, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Peadar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tú e scaradh uainn, agus dubhairt Conán go scarac sé uaidh go bhfuidheach sé cailín deas le posadh. Dubhairt sé le Fionn an aintreach sin a mhealladh go posaidh sé í agus dubhairt sé na deonam sé é. Deirter gur cailleadh le briseadh roidhe an oidhche sin é no nach bhfuighe? sé an baintreach le posadh.
  2. Sgéal
    Bhí Éireannach agus Sasannach i mbothán oidhche. Ní raibh ach leath bhéile bidh idir an bheirt aca le h-aghaidh an bhreicfeasta agus réidhtígheadar go mbéadh sé go léir ag an duine ag a mbéadh an taidhbhreamh a b'fhearr i rith na h-oidhche. Ar maidin dubhairt an Sasannach gur thaidhbhrimh sé féin go raibh sé ar Neamh. "Agus deineadh taidhbhreamh dom-sa" ars'an fear eile, "go bbfansá ann, agus d'itheas an biadh".
    AT1626: Dream Bread
    Carmel Ní Fhearghail