Scoil: Clochar na Trócaire, An Clochán

An Clochán, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Peadar

Ar an leathanach seo

1. Bhí dochtúir nó liaigh ann uair amháin agus bhí scoláire nó dochtúir óg aige. Chuaidh siad aon lá amháin d'amharc ar mhnaoi a bhí tinn.
    Nuair bhí siad tamall beag ag amharc uirthi dubhairt an sean-dochtúir léithi. "D'ith tú oirridhe"
    "D'ith", ar sise. D'fhreagair an sean-dochtúir annsin í. "Ná hith iad feasta agus beidh tú slán," ars eisean.
    Nuair a tháinic siad a bhaile arís d'fhiafruigh an dochtúir óg de'n tsean-dochtúir, "Caidé mar bhí fhios agat gur ith sí na hoirridhe?" "Dhearc mé faoi'n leabaidh agus chonnaic mé ne blaosgacha" ars'eisean.
    Lá amháin eile bhí fear tinn, agus ca dtiocfadh leis n tsean-dochtúir dul a d'amharc air, agus chuir sé an dochtúir óg chuige.
    Nuair a tháinic sé isteach ins an tseomra a raibh a fear tinn ann, dhearc sé go níosd faoi'n leabaidh agus chonnaic sé diallaid agus srian. "A dhuine chóir," ars'eisean leis an fhear thinn, "d'ith tú gearrán." Shaoil muinntir a' tighe go raibh sé ag magadh faoi an fear thinn, agus ruaig siad amach as a' tigh é, agus chuir siad an madadh in-a dhiaidh. Bhí fearg mhór ar an tsean-dochtúir nuair a chualaidh sé an sgéal agus chan chuir sé amach leis féin aramh é i-n a dhiaidh sin.
    AT1641: Doctor Know‑All