Scoil: An Clochar, B'l'Áthan Ríogh

Baile Átha an Rí, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Treasa Ní Bhriain

Ar an leathanach seo

1. Níl condae in Éirinn thoir thuaidh nó thiar theas nach bhfuil stair ag baint leis ach sáruigheann mo chondae féin iad uilig. Admhuigheann gach aoinne nach bhfuil áit is feárr a thaithneann leis ná a bhaile duthchais féin agus mar sin tógfaidh mé m’áit chómhnuidhe féin Baile Átha an Ríogh, mar an áit is scaireamhla.
    le cruthú nach bhfuil ach lom clár na fírinne ’san méid atá ráidhte agam níl ar aoinne ach breathnú air. Chuadh sé sean-fhothraca go fluirseach ann, chifidh sé páirc an áir agus a lán lán eile iarsmaí de’n tsean aimsir. Roimh an bhlian 1211 AD ní raibh i mBlá’n Ríogh ach áth ar an dteórainn d’Uibh Máine, ach ’sa mblian sin thóg an Rí Seán, baile mór ann agus sa tslighe sin bhi deis aige na treabhanna fiadháine i gConnachta a chur faoi smacht. Thóg sé balla mór thar timcheall air agus taobh amuigh de sin arís bhí díog in a snígheadh Abha an Chláirín. Tá iarsmaí de’n díog seo le feicéal fós agus sé gheata móra a bhí ’san mballa. An chéad cheann Geata Bhreathnach, Geata Larabha, Geata An Spidéil, Geata Niocail Ruaidhe, Geata An Caisleáin, Geata An Teampaill.
    Fionnuala Ní Chatáin