Scoil: Carnán (uimhir rolla 14031)

An Carnán, Co. na Gaillimhe
Tadhg Ó Riagáin

Deir sean-mhuinntir liom go raibh teach mór i gCathair-Tighe-Mhóir bliadhanta fada ó shoin.

Deir sean-mhuinntir liom go raibh teach mór igCathair-Tighe-Mhóir bliadhanta fada ó shoin. Tuairim is dhá chéad bliadhain ó shoin bhí sé in a sheasam. Sé an comhartha atá ag na daoine ins an áit a raibh an teach tá dhá leacht mór cloch ann anois. Chomh fada le mo thuairim "Brown" a bhí in a chomhnuidhe ann.
    Nuair a d'imtigh "Brown" cheannuigh "Meldon" an talamh agus annsin rinne sé teach beag ann. Chuir sé seipirí ina chomhnuidhe ann agus "McManus" a b'ainm dó.
    Tá caisleán déanta ar dhuthchaí Cill Sgeiche inaice le teorna talmhan seo againne. Bhí fear ina chomhnuidhe ann sa tsean-aimsear agus deir sean-mhuinntir liom gur Séan Ó Ruairc an t-ainm a bhí air. Bhí leat-chéad tionnótaí aige. Chuir sé amach iad as na tíghthe lá na Nodlag beag agus in dhiaidh sin fuair sé féin agus a mhuinntir bás.
    Máire Ní Cóisthealbh
    An Gleann Mór, Co. na Gaillimhe