Scoil: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. na Gaillimhe
Páraic Ó hAichir

Ar an leathanach seo

1. Bhí triúr clochaidoirí ánn fado. Bhíodar ag tógál caisleáin, bhí an caisleán trí stór ar aoirde. Bhí sgafaoil deanta aca, bhris na sgafaoil ortha agus níor bhfeidir leó a theacht anuas. Bhí siad annsin go dtáinig a gcuid ban le iad a shabhail, acht níor bhfeidir leo. Cuimhnuigh duine aca ar cleas, bhí sé comh árd nár fheadeadar caint le na ceile. Sgaoil bean aca a stoca ag deanamh comraidheacht leo. Nuair a chonnaic na clochaidoirí é sin sgaoil siad fhéin a gcuid stocaí freisin nuair a bhí a gcuid stocaí sgaoilte aca, chaith siad síos an snáth, cheangail an bhean dorugha ar an snáth. Tharraing an dorugha ropa aníos. Thairring an ropa cábla aníos. Nuair a bhí an meid sin deanta aca tháinig siad anuas annsin. Bhí átas ortha. Marach go dtáinig a gcuid
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Eamonn Ó Dioráin