Scoil: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. na Gaillimhe
Páraic Ó hAichir

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear i gConnamara fadó agus chuaidh sé ag fiadhach aon oidhce amháin. Ar a theacht abhaile dhó marbhuigh sé dá gé-fiadháin. Nuair a thánaig sé chomh fada le tobar chonnaic sé fear 'na sheasadh i lár an bhothair agus dubhairt sé leis go gcaithfeadh sé troid leis ar son a anama agus dubhairt sé nach dtiubhradh sé de am do ach trí nóimead le cuimhniu ar féin. Dubhart an fear leis, an bealach a fághal agus dubhairt an spriod go gaithfeadh dé troid ar dtús. Nuair a chula an fear é sin tóig sé amach as a póca píosa dha sgilling a raibh crois air agus lúb sé le na chuid feacla é agus chuir sé isteach san guna é agus mharbhuigh sé an spriod. Agus nuair a bhí an spriod ag tuiteam dubhairt sé leis go raibh an t-ádh air. Chuaidh an fear abhaile agus caith sé na geamha i lár an
    Coiréall Mac Donnacadha
    Péadar Ó Báile