Scoil: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. na Gaillimhe
Páraic Ó hAichir

1. Seanchus
    Nuair a tháinig na lochlanaigh go h-Eireann fadó tháinig siad chomh fada le Árainn agus thosuigh siad ag togál dúnta ar na bir is aóirde ar an oileán.
    Nuair a bhí sin deanta aca thosuigh siad ag stocál ar an talamh agus bhí se ráithte go raibh a leasú féin i gceann gach chuile iomaire. Ní raibhas ag muinntir an oileán ce'n chaoi a bhí siad á dheanamh agus iad féin i marbhadh a cheile ag iarraidh leasú a chuir ortha.
    Annsin ní raibhas aca ce'n choai a ngaibheadh siad amach an run agus ar deire bhreibeál siad cáilín aimsire a bhí ag na lochlanaigh chun eochair an dún a thubhairt doibh san oidhche agus nuair a fuair sí an fhágháil ar í tubhairt doibh chuir sí amach thríd an fhuinneog aca í agus nuair a fuair siad í chuaidh siad isteach sa dún i lár na h-oidhche agus thosuigh an sathadh agus an marbhadh go dtí
    AT2412E: (Danish Heather Beer.)
    Pádhraig Ó Maoláin