Scoil: Eoghanacht (uimhir rolla 12342)

Eoghanacht, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Flannagáin

1. Seánach Seamus.
    Fear uasal a bhí i Seánach Séamus ar dtús agus bí sé ag dhamhsa agus thug na "daoine maithe" as é. Bhí bean ar an mbaile a raibh sé ann a raibh fios aice agus badh é an t'aimn a bhí uirthe "Caitlín Dubh Ó Briain" agus bhí sí lé dhul go dtí an bruigheann dhá iarradh acht bhuail tinneas í agus ní raibh sí i ndhon a dhul ann acht bhí gearrchaile d'inghean aice agus dúbhairt an inghean go ngabhfadh sí féin ann agus go ndéanfhadh sí a h-ait acht dúbhairt a máthair go raibh sí ag ceapadh nách ndéanfadh sí aon mhaith acht mar sin féin adeir sí. "Teighir ag scuabadh an urláir agus beidh fhios agam-sa an ndéanfaidh tú cúis." Rug sé ar an scuab agus thusuigh sí ag an
    Brighid Ní Dhioráin
    Sruthán, Co. na Gaillimhe