Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

Ar an leathanach seo

1. Aon uair amháin bhí firin beag 'na chomhnuidhe imBaile An Tóchair in aice le Baile Liam. Bíodh sé de nós aige bheith ag cur na mbothar d'e ilár na h-oidhche agus thárla rud iongantach leis oidhche amháin. An oidhche ceadhna de réir an sgéil bhí stoirm mhór uaithbhásach ag séideadh agus ní raibh cur síos ná innseacht sgéil ar an méid sgriosadh agus reapadh a bhí sé ag déanamh. Bhí an oidhche chomh dubh le gual agus ní raibh thart ar Pheadairín acht dorcadas: dorcadas, Bhí an féar troim, tuirse, claoidte agus ní raibh fhios aige céard a dhéanfadh sé. Fé dheire is fé dhóigh chonnaic sé solus ibhfad uaidh acht do réir mar bhí séisean ag rith chuige bhí an solus ag imteacht uaidh. Ar cuma ar bith bhúail sé suas le teach beag, bídeach agus bhuail sé cnag beag ar an doras. Ar a bpoinnte d'fhoscail bean é agus bhí sí ag féachaint go h-an faiteach. Dubhairt sí leis " ar d'anam na fan annseo ar feadh uair a chluig mar
    Máirín Ní Liomnáin
    Glinsce, Co. na Gaillimhe