Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

Ar an leathanach seo

1. I bhfad ó shoin do bhain daoine usaid as corráin chun a gcuidh coirce do bhaint in ionad spéal. Tharla tráthnona amhain nuair a bhí an fear agus a mhach ag críochnú a obhair gur rith coinín a bhí i dtaisge san coirce amach. Nuair a chonnaich an féar é shil sé go mbéad sé aige an lá eile , agus do thog sé suas a chorrán agus chaith é in dhiaidh an choinín, acht nior mhairbh sé é. Annsin do chaith an mac a chorran féin 'na dhiaidh. Nior mairbh seisean é acht do rith an coinin leis agus an corrán in-a thaobh aige.
    Ag an am sin theigheadh scolairi chuig Cuige Muman i gcomhair an geimhrid agus chuaidh an buachaill seo freisin. Thiubrad ná daoine a bhí 'san cuige sin lóistin dobta gan íoc. Thainigh seisean chuig teach agus ní raibh ann acht sean
    Criostóir Mac Tiomabraigh
    Seamas Mac Tiomabraigh