Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

1. An Scéim Béal-Oideasa
    An Saighdiúir
    Bhí fear ann fado agus bhí sé in a comhnuidhe i teach beag suarach ar bun chnuich. Ní raibh teach eile le feiscint ins an áit sin. Fuair an fear pósta agus i gceann támaill bhí mac aige.
    Nuair a bhí an mac fiche bliain no mar sin fuair an fear bás agus bhí said go h-ána bhocht. Ámadán a beadh an mach. Bhí sé imthighithe ón teach gach oidhche agus an bhean bocht abhaile ag craitheadh le faitchios
    Bhí sé in a gcomnuidhe d’on mac gan a béith amach ró-dhéanach. Ag imirt eisg a bhí said an t-am sin agus bhí mí-ádh ag an mac. Níor bhuaid sé riamh acht oidhche amháin bhí an t-ádh aige go h-ána mhaith. Nuair a bhí dhá cleeves(?) follamh aige bhí sé trí no ceathair a clog agus bhí faitchios air roimh a máthair nach leigfeadh sí isteach é. Ní beadh sé ró-fada ag dul
    Caitlín Ní Neachtain
    Peadar Ó Neachtain