Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

Ar an leathanach seo

1. I bhfad o shoin bhí beirt dhearthrathair ina gcomnuidhe i gCill Cloch inaice le Sliabh Muire áit atá tamall beag o bhaile Geann i gCo na Gaillimhe Séan agus Tomás a bhí mar ainm orru. Bhí an saoghal go dona agus dubhairt Tomás lá le’n a áthair agus a mháthair go sacadh sé ar a phágh lae. Amach leis. Bhí sé ag imeacht agus ag sión-imtheacht no go dtainig sé go Cuige Laighean. Ní raibh sé i bhfad annsin gur éirigh Tomás agus an feilméar an-ceanamhail. Núair a bhí beagán airgid saothruighte ag Tomás chuin sé abhaile é da áthair agus da mháthair. Lean sé de seo fhaid agus a mhaira áthair agus a mháthair. Déirigh sé as núair a fuáir said bás agus níor scríobh sé dá dhearthráthair Séan. D’fás sé leis an bhfeilméar seo go raibh sé aosta. Nuair a bhí sé an aosta tháinig tinneas air. Chuir an feilmear fios ar an
    AT1792A: The Priest's Pig
    Máirín Ní Dhubhdha