Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

Ar an leathanach seo

1. I bhfad i bhfad o shoin bhí fathach mór millteach ina chomhnuidhe i Gcluain Fiachtna míle go leith ó'n sgoil seo agus níl cur síos na innsint sgéil ar an méid dochair a rinne sé don gcómharsanacht fhaid agus a bhí sé beo. Smig Smutarnach an t-ainm a bhí air agus sé an nós do bhí aige na go gcaithfead sé duine d'fághail as gach teach le n-ithe núair a bhéad ocras air agus muna a bhfuigheadh sé an duine gan a iarraid chuireadh sé mí-ádh agus dochar arn na daoine . Bhí fear beag bídeach ina chómhnuighe san áit darbh ainm Seáinín Ó h-eidhin agus bhí sé an-mhór leis na daoine maithe. Bhí sgían draoidheachta ag
    Séainín agus deineadh as cúamh muice í. Fuair sé ó ná sídheoga é agus la amháín dubhairt