Scoil: Baile Rua (Buachaillí)

An Baile Rua, Co. na Gaillimhe
Pádraig Mac Crosáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhí an fear ag teacht amach chuaidh an buchall isteach tré an bfuinneóigh agus fuair sé an braitlaínn a bhí faoi an fear agus a bean agus nuair a tháinig an bhfear isteach dubhairt sé leis an bean nach raibh aon rud acht criosa taobh amuigh agus dubhairt an bean leis bí an buachall istigh annseo agus tá an breatlaínn imthighthe aige.
  2. Bhí buachall ann aon uair amáin darbh ainm Mairtín agus bhí sé an bocht. Ní raibh tada lé n-ithe aige an uair seó ar fead trí lá. Bhí sé ann lag ar an tríomad lá. Annsin bhí sé ag dul tríd baile mór. Chuaidh sé isteach i dteach ósta agus diarr sé ar dinnéar. Níor thugh an tíghearna talmhan aon rud don buachall bocht agus béagin do a dhul gan deoch uisge. I gceann tamaill casad bean air agus thug sí isteach in a theach é agus thugh sí dinnéar dó. Annsin chuaidh sé ar a bealach. Tháinigh sé go baile mór eile. Fuair sé obair agus airgead maith. D'á bliadain in-a-dhiaidh sin bhí sé in-a fear saidhbhir agus chuaidh sé go dtí teach ósta céadna in-a raibh an fear annorúaidh. Bhí an doras fosghailte agus chonnaich sé compánaidhe meidhreach ag itthe. Chuaidh sé isteach agus diarr sé ar an tíghearna talmhan dinnéar a thabhairt dó. Rinne sé é sin agus nuair a bhí sé iththe aige dubhairt sé go ndhearnadh sé dearmad ar a sparán acht geal sé é go gcuirfeadh sé an tairgead dó an
    Micheál Ó Glasán
    Coill na Log, Co. na Gaillimhe