Scoil: Leithrinn

Leithrinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Labhradha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag brath ar na fataibh. Ní raibh airgead aca chun síol a cheannach. Do mhaireadar ar min coirce. An bliadhain ina dhiaidh sin ní raibh síol na airgead aca. Bhí droch Riaghaltas againn. Níor thug siad congnamh ar bith dóibh. Bhíodar ag fághail bháis leis an ocras. Chuaidh chuid aca go dtí Tigh na mBocht. Bhris fiabhras amach ar fud na tíre. Go minic rinneadar poll mór agus chuireadar go leór corp isteach ann. gan comhra agus gan braithlin, ar éinne aca. Chuaidh chuid aca go hAmerice. Fuair miliún daoine bás leis an gorta agus leis an bhfiabhras. An méid a bhí fágtha bhíodar bocht agus lag, Bhíodar gan stoc, gan síol agus gan airgead. Ní raibh croidhe nó misneach ionnta.
    1. am
    Máire Nic an Bháird