School: Leithrinn

Leithrinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Labhradha

1. (continued from previous page)
    Nuair bhíonn duine ag dul isteach i dteach nuadh téigheann sé isteach ar Dia h-Aoine. Deirtear go mbeadh rath ar an duine a rachadh isteach ar Dia h-Aoine. Deirtear freisin go mbeadh mí-adh ar an duine a rachadh isteach ar aon lá eile de'n t-seachtmhain. Thosóchadh chuile dhuine beagnach obair nuadha ar Dia h-Aoine.
    Tá go leor pisreóg faoi lá Bealtaine. Nuair éirigheann duine ar an maidin sin ní chuireann sé síos teine. Fanann sé go bhfeiceann sé deatach i dteach eile. Nuair chíonn sé é faduigheann sé teine. Éirigheann chuid aca roimh éirighe na gréine. Téighid go dtí an tobar fíor uisge. Tugaid isteach uisge an lae. Ní thaithnigheann le na daoine smearóid a leigint amach an lá sin.
    Go minic goideann droch-daoine im na mbó. Bheadh rath ortha dá ndéanfadh siad é. Creideann na daoine go mbíonn na Sidheóga amuigh Oidhche Shamhna. Ceapann siad go gcuireann na Sidheóga draoidheacht ar na sméara an oidhche sin, agus ní itheann siad iad ó'n oidhche sin amach.
    Tuiteann an corr lá ar an
    Mairéad Ní Mhainnín