Scoil: Leithrinn

Leithrinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Labhradha

Ar leanamhaint 20adh-5-38
    Do lean an cailín eile ag imirt agus nuair a theip uirthí bhí sí amuigh. Do leanadar ag imirt annsin.
    Bhí cluichí deasa eile acú. Chuaidh na páistí amach ins an bpáirc ins an Samhradh. Rinneadar blaithfhléasganna as nóiníní. Ní raibh blaithfhléasganna le fághail ins na siopaí. Seo é an chaoi a rinneadar iad. Fuaireadar traithnín fada. Bhailigheadar nóiníní. Chuireadar an traithnín trid na nóinínín. Rinneadar blaithfhleasganna marsin.
    Bhí cluiche eile ag na páistibh. Púcóg an t-ainm a bhí air. D'imir na páistí an cluiche sin gach oidhche. Chuireadar píosa éadaigh ar súilí cailín amháin. Chuaidh na páistí eile i bhfolach. Chuaidh an cailín a bhí an púcóg uirthí ar a dtóir ar fud na cistine. An chéad duine a bheir sí air, chuir sí an púcóg uirthí. Do leanadar marsin ar feadh na hoidhche.
    Bríghid Ní Fhloinn
    An tÁthán, Co. na Gaillimhe