Scoil: Leitre (uimhir rolla 16164)

Liataire, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Reachtaire

Tá tobar beannuighthe i n-aice na sgoile seo ar a nglaodhtar Tobar na Súl.

Tá tobar beannuighthe i n-aice na sgoile seo ar a nglaodhtar Tobar na Súl. 'Sé an fáth go bhfuil an ainm seo air ná go dtagadh lucht breoite súl ann le leigheas d'fhághail dóibh féin. Tá an tobar tirim anois agus ní tagtar ann mar fadó. Acht beagnach dhá fhichid bhan ó shoin ba ghnás le gach duine a rabh éileann ar bith ar sh uil leo turasa thabhairt chuig an tobar. Tá crann árd ag fás i n-aice an tobair agus chrochadh gach duine a thiocfadh ann airt ar an gcrann mar chomhartha ar a dturas. Níl a fios agam cad iad na paidreacha a deiridís ach bhí cleachuighthe áirithe deag mhór deacha acu le dheánamh agus bhí muinighin láidir acu go bhfuighidís leigheas de réir a n-urnuighthe agus a gcreidim.
    Is cosumhail gur áit í seo i n-ár dubhradh aifreann i n-aimsir na bpéindlighthe. Tá an áit feiliúnach le h-aghaidh sin mar tá sé cúlráideach fosgamhail le cnuic thart timcheall air. Mar chrathúar ar sin tá áit ins an bparáiste is foisgthe rinn dhó (Dún-Móire) ar a dtugtar Gleann-an-taf Lios-a-cara.
    1. am
    Seán Ó Reachtaire