Scoil: An Clochar i gCárna

Carna, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Na tighthe a bhíodh ag na daoine fadó bhídís an-bheag agus an-bhocht. Sé an saghas ceann a bhí ortha ná ceann tuighe, agus corr-ceann eile bhíodh ceann tuighe agus ceann slinne ortha. Chuirtí cíb agus fraoch ortha freisin agus bhíodh sé sin an-daingean agus sheasadh sé ar feadh ráithe nó mar sin gan tuitim. Bhíodh leapacha ins an gcistin ins na tighthe fadó. Sé an áit a mbíodh siad i dteannta an bhalla.
    Bhíodh seomra eile ins na tighthe agus sé ant-ainm a ghlaodhach na daoine air ná cailleach agus chodluigheadh cuid de mhuinntir an tighe annsin.Bhíodh an teinteán sa gcúinne ag an gcuid is mó de na daoine agus bhíodh sí i lár an urláir ag an gcuid eile. Ní bhíodh ach aon doras amháin ins na tighthe fadó agus sé an saghas comhla a bhíodh aca chun an doras a dhúnadh ná sean-chomhla adhmaid agus go minic bhíodh dhá chliabh sa doras aca. Ní bhíodh ar na tighthe sin ach aon fhuinneog amháin agus clocha a bhíodh ionta sar a gcuirtí gloine ionnta. Bhíodh leath-dhoras i ngach tigh an uair sin. Is gual a bhíodh ag na daoine chun teine mar théigheadh carr thar timcheall leis agus thugadh sé do na daoine é. Sin a bhí mar theine aca nó go dtainig an mhóin.
        1. foirgnimh
    Nóra Nic an Iomaire