Scoil: An Clochar i gCárna

Carna, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó darbh ainm an Dochtúir Ó Laoidhe agus lá amháin tharla gur casadh in aice na fairrge é. Bhí beirt fhear ag an fhairrge roimhe agus bhí siad ar tí a dhul amach ag iasgach. D'fhiafruigh sé díobh an dtiubhraidís amach ag iasgach i n-éinfeacht leo é agus dubhradar go dtabharfadh agus fáilte. Nuair a bhíodar sgathamh amach bhí an dochtúir ag dhul aglasadh a phíopa agus dubhairt duine de na fir leis 'An bhfeiceann tú an réimh talmhana sin má lasann tú an cipín beidh sé sin in a fhairrge'. Bhíodar dhá cheistniú agus cheapadar go mba fhear an-chliste a bhí ann.
    Sa deire d'fhiafruigheadar de cérbh fhearr leis céird nó alláin agus dubhairt seisean gur bfhearr leis alláin. Thugadar leabhar dhó agus dubhradar leis gan í a oscailt go ceann seacht mbliana agus go mbeadh sé 'na dhochtúir iongantach mara n-osclóchadh sé í. Ach níor choinnigh an dochtúir a gheallamhaint mar d'oscail sé an leabhar faoi cheann dhá bhliain agus ní raibh sé inann a ceathrú cuid a léigheamh, ach mara raibh féin deirtear nach dtiocfaidh aon dochtúir go deo go h-Éirinn a bhéas chomh maith leis.
      1. cleachtas an leighis
    Nóra Nic an Iomaire