Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. bhí go leor fili timcheall na h-áite seo fadó acht tá cuid mait aca caillte anios. Bhí aon fhear amháin ann a bhí go mhait ag deánamh amráin. Mairtín ó lurcháin an t-ainm a bhí air bhí sé go mhait ag déanamh scriobh agus amráin freisin. Sgcriobh sé go leor amráin agus bhiod sé ag déanamh amráin do gac rud a thuitfead amac.san áit. Bhí cail mór air mar geall air an méid amhráin a rinne sé agus mar geall air an méid amráin a sgiobh sé. Ní raibh aon duine sa teac in do'n sgriob na in d'on aon amhrán a deánamh acht Mairtín féin. Déirtear go raibh sé go h-an maith ag scriobh amhráin agus ba gearr go raibh a cáil gabhta amach bí filí éile in a comnuidhe timceall na h-áite seo freisin san am fado. Seán ó Chualain an t-ainm a bhí air. Déirtear go raibh sé go mait ag deánamh amhráin agus déirtear freisin nac raibh se in d'on sgriob. Sgriobh na daoine a bí in d'on sgriob chuidh mhaith de na h-amhráin uaidh agus tá eolas aca ar cuidh maith acha anios. Tá filí éile in a comnuidhe san Árd-Mór agus tá sé feín in d'on sgriob agus leigead. Seosamh o guairim an t-ainm atá air. Rinne sé go leor amhráinagus bhionn sé dhá ndeanadh fos. Tá sé sean freisin agus tá sé ag déanamh amraín fos.
      1. filíocht
    Máire Ní Clochartaigh