Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí go leor filí thart ins an gceanntar seó fadó. Sé an caiteamh aimsire a bíodh acú ná ag deánamh filideacht faoí na chéile. Bídío ag deánamh filideacht ag cáineadh a chéile agus ag molad a chéile. Bí fear ins an áit seo agus sé an tainm a bhí air Pádhraigh ó Ceannabháin. Bíodh sé ag dheánamh filidheacta i gcomnuidhe. Rinne sé amhran uair amháin faoí bután a tháinig ó dtír ins an áit seo agus bhí crucaí air. Bhí sé níos mo ná capall. Rinne an fear sin amhrán do agus bhí sé an fada. Bíodh sé ag deánamh amhrán faoí áir a bhít a mbíodh bánis freisin. Bhí sé an caoc agus ní raibh sé in-an scríobh nó léigeamh. Ní raibh sé ag an sgoil aríamh agus bhí sé i nán filideacht go maith. Bhí sé ceithre sgór blianta nuair a cailleadh é. Rinne sé amhráin seachcain sul ar caillead é. Nuair a chailleadh é, rinne fear eile amhrán dá mholadh. Bíodh fili eile ag dul thart ag breathnú ar áiceacaí ag dheánamh filidheacht fíra. Bhí fear in a comhnuide ins an Áird agus sé an t-ainm a bhí air Tomás Ó Donacadha. Bí mach leis posta i Leithir Caladh. Ní raibh an t-ataire ann aríamh agus cuaidh sé anonn uair amháin. Ní raibh ag an mach acht
      1. filíocht
    Antoine O Flaithbheartaigh