Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fathac timhceall na h-áite seo fado. Fathac an droc mhuinte do bead é. Bhí sé ag marbhú na ndaoine agus na bpaistí agus cúile dhuine ga gcastaí air. Lá amháin bhí sé ag marbú páiste agus chonnaic na daoine an fathac ag marbú an paiste Annsin socruig na fir mhóra láidre an fatac a mharbu. Lá amháin tháinic na fir láidre le ceile agus d'éaluigh siad air. Tughadar cloca móra leo. Níor airigh an fathac iad ag teacht isteach agus marbhuigheadar é. Bhí án bhrod ar na daoine go lear nuair a bhí sé marbú. Togadar na meid airgid a bhí aige uaidh agus thogadar gach rud a bhí sa teach uaid. Annsin bhí na daoine go lear sásta nuair a bhí sé marbú. Leagadar an teac a bhí aige freisin.
  2. Bhí baintreach ann fadó agus bhí aon mac amháin aichi. Séan an t-ainm a bhí air. Bhí sé ag meadú go raibh sé in a fear acht ní raibh sé ag déanamh aon bhlas maiteasa dá mátair. Lá amháin chuaidh sé amach san ngarraidh ag cur fataí agus nuair bhí sé an am. dinnéir ní racach sé isteach bhaile chuig a dinnéir. Chuir a mátair plata fataí amach cuige san ngarraidh agus luigh cuilleóga ar an bplata. Chuaidh sé isteach abháile arís agus fuair sé sleagh. Nuair a chuaidh sé amac tarraingh sé an t-sleag agus marbhuigh
    Máire Ní Clochartaigh