Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an bhaile an fatach a mharbhú. Oidhche amáin cuadar amach ag dhul ag marbhú an fataigh. Nuair a tháinic siad comh fada leis an bpluis ní raibh sé ann agus séard a rinneadar na an áill a caitheadh anuas i mullach na plúise san áit nach bfeadfadh sé dul isteach ann. Annsin chuadar abhaile agus nuair a cuadar abhaile ní raibh chearc na gé fágtha aige Maidin lá ar na báireach cuadar amach arís agus fuaireadar e ag doras na pluaise Chuaidh an céad fear amach agus chladheamh. Lean an fathach é agus mharbhuigh se é. Sa deire cuadar uilig amhach agus marbhuigheadar é. Agus is é an tainm athá ar an áil ó soin na Áill na bhFatach.
  2. Bhí fathac san áit seo san t-'Sean aimsir. Tháinig an fatac agus cuaid sé isteac ar oileán agus chuir sé balla thar timcheall air agus sé an t-ainm atá ar an oileán ná oileán an fhathaigh. Nuair a tháinaig sé ar dtús nuair a thaghad sé isteac idteac beag íseal leagadh sé é bhí chomh h-árd sin Nuair a bí na daoine go léir faoi na smact aige chuaidh sé ar an oileán. Thagadh
    Tomás Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe