Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    freisin. Cuireadh caoí ar an roilig le gairid. Déanamh árd na ballaí a bhí timhcheall ar an roilig agus déanamh leathann i freisin. Ní cuirtear na páistí nach mbionn baistí san roilig. Taobh amuig de'n roilig a cuirtear iad. Roimhe seo bhíodh roilig Chill Ciaráin líonta le uisge agus nuair a bhíodh daoine dhá chur caithidis an t-uisge a thíosgadh amach mar bhíodh an roilig líonta le uisge. Acht ta srutháin ag imteacht uaid an roilig. Tá go leor daoine curtha sa roilig agus tá go leor croiseanna ann freisin. Níl mórán ait ann nach bhfuil bhfuil duine curtha. Tá an roilig gar do'n bhóthara teigheann ó cárna go Gaillimh. Roilig ann deas iseadh í.
  2. In roiligh i Muinis agus tá an cáil air mar geall ar breagh agus tá sé. Roilig an mór is sead é agus tá go leor daoine cuirthe ann. Roiligh an mór is sead é agus Roiligh cearnógach is sead é agus tá sé go cruinn agus go deas mar ní bhíonn morán feir ag fás ann. Is mhaith le gach duine iad a cur ánn mar nuair a tiocfadh báisteac ritfead sí tri na dreansacha atá ann. Deirtear go be an thaob dheas do'n roilig is focamhaila freisin mar tá sconntha mór timcheall agus freisin ní crefóg atá ann acht gaineadh. Tá an taob siar do' n roilig focamhail freisin mar tá sconntha mór timcheall air. Tá go leor croiseanna ann freisin on am
    Máire Ní Chlocartaigh