Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Tá go leor sean roilígeacha thart ins na h-áteacth seo. Tá ceann ar taob an cnuic atá os cionn an baile seo. Tá sí suidhthe ar taob an cnuic agus a h-aighaidh ar an ngrian. Tá sgonsa beag timceall air agus é cruinn. Tá seacht gcinn de cloca fada direach anios as an talamh agus bíodh na sean ndaoine ag rad go ráibh fear in a comnuidhe céadna agus go ráibh sé pósta. Bhí seisear gasuir aige. Nuair a bhí siad fasta suas caillead duine d'en clann agus bhí an seactar acu caillte fá ceann bliana. Cúir an t-athair annsin iad ar fad agus tóig sé sgonsa timceall orta annsin.
    Bhí roilig eile ar an óilean atá ag an cráig atá ag Callabfuinse. Oileán Feinis an t-ainm atá air. Bíodh go leor daoine dá gcúr ann fadó. Bhí sí suidhche an gar don fairrge agus bíodh an fairrge ag teacht an gar dí Oidhche amháin táinigh tuille mór ag cuaidh sé isteac ins an roilig. Séard a bhí, ins an talamh, ná gainimh agus bhí sé bog. Leag an tuille an sgonsa agus tugadh ina coirp amach sa fairrge agus táinigh siad i dtír ar áit eile den oileán bhí cnama ann freisin agus cruinnigh na daoine iad agus cúir siad ins an talamh iad aris.
    Tá áit eile annseo agus bíodh paistí nach mbíodh
    Antoine O Flaitbhearthaigh