Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tuicheadh fearg ar na cailíní eile annsin agus stopfaidh siad. Bhíonn cailíní na h-áite seo ag déanamh púicín freisin. Is istigh san teach a deantar é. Chruinneann go leór cailíní le chéile in aon teach amháin. Comhaireann duine amháin suas go dtí fice agus an té a bhéas fiche air caithfidh sé an puicín a chuir air. Sé an chaoí a deantar é. Fághann siad píosa aodach agus cuireann siad ar suilibh an duine sin é Bíonn na cailíní eile ag rith timcheall an tighe. Ní feiceann sí iad mar bíonn a suilibh clúdaidhe. Leigeadh duine sgréach Annsin ritheadh an duine a mbhíonn an púicín air go dtí an áit sin acht bíonn an duine imthighthe as. Nuair a fághann sí greim ar duine eicint caithfidh sé an puicín a cuir air leanannn siad ag déanamh puicín no go mbhíonn siad tuirseach.
  2. Bhíonn caitheadh aimseara ag na páistí, nuair a bhíonns siad san abhaile o'n sgoil. bhíonn siad ag deánamh go leor cleasanna. Téigheann na cáilliní ag déanam babhogha le eadach. Agus cuireann siad suilaibh ionntha agus bhéil agus sróin. Bhíonn na buachaillí ag déanamh go leor
    Bartlaí Ó Clochartaigh