Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Ní móran cáiteamh aimseara a bhíos ag na daoine timceall na h-áite seo. Bhíonn na cailin ag dhéanamh babóga agus ag dheánamh gúnaí dóibh. Fáigeann siad paipear agus chúireann siad cloigeann orra. Bíonn siad ag dhéanamh geataí arda. Teígeann go leor acú le céile ag críos cruinn. Tágann duine amháin amach faoí lámhaí an cuid eile, agus má fáightear greimh air cróctar suas sa spéir é.
    Bhíonn na paistí ag déanamh púicin san oidhche. Crúighnigheann go leor gasuir le chéile i dteac éigin. Fágann duine d'es na gasuir éadach a cúireann siadh ar a gcuidh suilibh é annsin. Téigheann siad ag rith ar na gasúir eile agus má fhághann sé greim ar aon duine caitfidh an púicin an cúir air féin.
    Sorcha Ní Ceannabháin
  2. Sé an caitheadh aimseara is mo a bíonns ag muinntir na h-áite seo na geataí árda . Nuair a bíonns go leór acu in aoineacht tosuigeann siad ar an spoirt seo. Ar dtús beireann siad ar lama ar an chéile agus dheanann sé fainne mor Fanann duine amain amuig as an fáinne agus bhíonn sé ag dul thimcheall ar na daoine eile. Buaileann sé