Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a tharraingt agus an rópa a bhriseadh agus thuit an fear amach san bhfairrge agus báthadh é. Bhí fear eile ag teacht ag marbhú Grialais agus chaith sé san bfairrge é thuit sé isteach faoi'n mbád agus báthadh é. Tosuigheadar ag toruigheacht na fir annsin agus nuair a fuair Grialais an caoi chaith sé a léim san bhfairrge agus snámh sé ó oileán mana go dtí Oilean Iatrach. Ó oilean iatrach go dtí inis spearachan agus as sin amach go dtí ros muc. Ní bfuair an Flaithbheartach grim arím air acht chaith sé tamall maith da toruigeacht agus bhí na daoine ag ceapadh gurb é an fear ba bfearr a bhí timcheall na h-áite ag snámh
  2. Bhí fear annseo fadó agus sé an t-ainm a bhí air ná Marcus O Cualáin. Bhí sé féin agus Páidín de Burca ar an mbeirt fear ba laidre a bhí annseo. Bhídís ag feacaint cé acú fear a bfearr. Lá amháin casadh le chéile iad bhí cloc mhór in- aice le abainn. Bá as Calladhmuighise Páidín de Búrca agus ba as Ruisín na Manac Marcus O Cualain. Bíodar ag crochadh na cloice. Bhí gac duine acú ag rád go mba é féin a baoirdhe a bhí ag cur cloice. Tháinig fear tart
    Tomás Breathnac
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe