Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bhí siad ag ceapadh go mba é a caisí a bhí ann. Sé an caoí a ráibh an fear a bhí ar an gceib ag magad futha Acht sé an deiread a bhí aige ná gur báthadh é. bhí sé oidche ag teacht as Árainn le fear eile agus brisead an badh is báthadh an beirt acú. Táinigh an fear a bhí go máith ag snamh i dtir i n-Arainn. Fear a bhí ag cruinú feamain a fuair é agus nuair a leag sé a láimh air tosaig fuil ag teacht as a srón. Tugadh go dtí an roilig e agus cuireadh é.
  2. Bhí bean 'na comhnuidhe i gCalladhmuiginse tamhall ó soin. Sé an t-ainm a bhí uirrí na Brígidh Ní Casaidhe. Bhí cáil mór i bhfád is i ngeárr ar an mbean seo mar geall ar na cleasanna a bhí sí n-an a déanamh Deirtear go raibh sí i n-an leim an mór a caitheadh. Is minic a bíodh sí féin agus daoine eile ag cur geall le chéile mar gheall ar léimh mór éigin a caitheadh. Acht ar nóige caitheadh brígidh í gan aon an-róg. Ins an am sin bíodh na daoine an bocht agus sé an áit is mo a caitheach na daoine a saogal na amuig ar an sliabh ag tabairt áire go beithuighe. Uair amáin bhí go leór daoine ag dul amac ar an sliabh agus an bein seo freisin Ar a mbealac amac casuighead portac mór orra. Cur gac duine acu annsin béagan airgid leití nac gcaithfeadh sí an léimh tar an bportac. Caith sí an leimh annsin
    Bairbre Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe