Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Bí bean ann uair amháin, agus bhí sí 'na comhnaide ar an gCúilín. Nuair a bhíodh daoine go dona téigheadh siad go dtí í, agus bhí na daoine ag radh go raibh droidheacht aiche. Dá mbeadh aon duine ag radh aon blás leithe bhíodh aiche é, nuair a tagadh siad go dtí í. Lá amháin bhí beirt mná ag dul go dtí í, agus bhí paistí ag duine achu, agus bhí sé go dona. Do bhíodar ag easganaidhe uirre, agus nuair a tháinigheadar go dtí í dinnse sí dóibh gach fochail dhá dheir siad leithe. Ní raibh sí ag dul ag déanam aon maith do'n paistí i dtosac, acht rinne sí máith san deire dhó. Acht ní raibh sé i bfad i ndhiaidh sin gur cailleadh le cáil í.
    Beartlaí Ó Clochartaigh