Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Oidhche Féile Brígidhe ¶ Tagann oidhche féile brigidhe ar an oidhche deire do Mí Eanair gac blian.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    eirígeann siadh. Nuair a tagann an lá sin an céad blian eile. dóirteann sé a cuid fuala go leir mar geall go bain sé braon beag as an blian roimhe sin
  2. Tagann lá Féile Bhrigidh gach blian ar an gcead lá go Feabhra. Tá na mílte sgéala ag baint le Naom Brigidh comh mait agus com cneasta a bhí sí go na daoine bochta a thagadh cuig an doras aicí.
    Nuair a bí Naomh Brigidh an óg cuireadh ag tabhairt áire do dá bó ar feirmh. Agus deirtear an t-im a baineadh si gan bainne go ndeanad sí dá cuidh déag dtí i n-onóir d'on da aspáil déag, agus an triomadh cuidh dhéag a deanadh sí dtí leagach sí suas é i gcóir na daoine bocta a tagadh ag an doras ag iarraid deirche.
    Oidhche lá Brigidh tá sé do nós ag na daoine cróis beag a déanamh agus crocann siadh suas ar an mballa é i n-ónóir go Naomh Brighidh.

Sorcha Ní Cheannabháin
    Árdmóir
    Cárna
  3. (gan teideal)

Lá Féile Bríghidhe ¶ Déirtear gur be an fáth ar uigadh lá féile brígide air an onóir do Naomh Bhríghidh.

Déirtear gur be an fáth ar tugadh lá feile Brígidhe air an onóir do Naomh Brígídh ar an lá sin. Biodh na daoine ag dul isteach igach