Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Lá Fhéile Bríghid ¶ Tágann lá féile brigidh ar an gcead lá den Earrac.

Tágann lá Féile Brigidh ar an gcead lá den Earrac. Bíodh go leor nosa ag na sean ndaoine an lá sin. Bíodh siad ag déanamh crosóga as taoi agus as ádmadh agus da gcrocad ar reataí an tige. Bíodh siad dá déanamh sin i gcuimhre ar Naomh Brigid. Tá cuid de na crosoga sin le feiceal ins na sean tighte agus tá siad déanta le céad bliain.
    Lá Bealtaine.
    Tágann lá bealtaine ar an gcead lá de mí na bealtaine. Bíodh na sean ndaoine ag rad dá nigheadh duine a éadan ins an drucht roime éirigh gréine maidin lá bealtaine go mbheadh sé go maith ag reiteach snáta agus dá mbheadh beirt ag troid go mbheadh sé in-an iad a cur ó céile.
    Oidche Seáin.
    Nuair a tágann Oidhche Seáin déanann chúile duine teine cnámh in onoír do naomh Sheán Bhíonn cnámha ins an teine acu agus admadh agus driseacaí agus déanann siad cárnan díobh. Annsin geobhann siad ola agus teara agus tugann siad teine dóibh. Fánann siad ag tabairt aire den teine no go mbheidh sí dóigte. Nuair a bhíonn siad ag imteacht túgann chúile duine splainc leis agus cáitheann siad isteach ins na fataí iad mar bíodh na ndaoine ag rádh dá gcáitheadh duine splainc as an teine cnámh
    Antoine O Flaithbheartaigh