Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí Naomh Bríghid ag dul thart ag toruigeacht áite le h-aghaid mainistir a thógail chuaid sí go dtí fear a raibh go leor talam aige agus d'iarr sí píosa beag talam le h-aghaidh mainistir a thógail. Ní raibh bean an tige sásta é do thabairt dí agus dubairt an fear le Naom Bríghid a teacht arist lá ar na bháireac agus go dtiubrad sé an talam dhí Nuair a tháinigh lá ar na bháireac táinig Naom Brígid arist agus d'farr an fear dí an dteastóchadh mórán talamh uaití agus dubairt sí go dteastochad an méid is chlúdochad an brát beag a bhí aicí. Do cheap an fear nac gcludochadh an brát ac tuairim is ceathradh acra no mar sin. Nuair do sgár sí amach an brat do bhí sé ag leatnúghadh amach agus sa deire bhí an condac go leir clúduighthe. Is i gCondae Chilldara a bhí sí. Bhí iongantas mór ar an bfear annsin agus thug sé an méid talamh is theastuigh uaití dí.
    Bríghid Ní Mhaoilchiaráin
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe