Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí Naomh Bríghde i gCill Dara bhí bó aicí agus ní raibh aon talamh aicí lé h-agaid í a chuir ann agus dfiafruigh sí píosa beag talamh ar fear an méid a chlúdochadh a brat. Sgar sí ar coirnéal den gharraidh é agus tosuigh an brat ag méadú gur chlúdaigh sé píosa mó talamh Cludaigh sé go leór acraí talamh agus thug an fear de é agus sin é an áit ar thóg sí mainistir i gCill dara
  2. Nuair a tháinig Naomh Pádhraig go h-Éirinn ar dtús. Bhí rí i Éirinn agus ní raibh sé ag tabhairt aon áird air. Bhí buacall aige agus lá ámhain dubhairt an rí leis dul amac agus nuair a béadh naomh ag dul thart codhladh bréige a leigint air féin agus gan corruighe do ar aon caoí. Nuair a tháinig Naomh Pádraig go dtí é dubhairt sé leis éirig suas nach raibh sé na codhladh ar córr ar bith, ac níor tug sé aon áird air. Dubhairt sé leis aris é acht ní raibh aon maith doibh ann. D'osgail an talamh annsin agus luigheadh sios ann é. Nuair do chuala an rí é sin bhí olc mór air. Cuaidh
        1. naoimh
    Baibhre Breathnach