Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí górta mór i n-Éirinn fádo. Fuair cuid mór do na daoine bás leis an ocras. Nuair a chuireadar na fátai san Earrac, agus nuair a thosuig siad ag fás táinig an dubh orta agus níor fás móran aca. An meid a d'fás féin lobh siad isthig ins na tighthe orta. Annsin ní raibh aon fataí acu le n-agaid an céadh bliana eile. Fuair siad bás leis an ocras annsin mar ní raibh aon biadh le n-ithe acu an t-am sin acht fataí. Fuair go leór acu bás amhuigh ar an bfairrge agus iad ag iasgacht doibh féin. Bíod na mná agus na páiste ag imeacht timcheall na gcladhac agus iad ag solathar biadh. Na daoine go raibh raoint airgid acu bíod siad ag ceannacht min- buidhe agus ag deanamh arán as. Anois agus aris thagad na mná isteacht i aon teac amháin agus taghadh siad beagáin cóirce leo agus dheaneadh siad arán coirce as. As ní bíodh cóirce acu i gcomnuidh le h-aghaid sin. Cé go raibh siad ag fhágail bás leis an ócras agus gan aon níd le n-ithe acu choinnuigh siad an meid fataí a d'fán slan le chur aris ins an Earrac. Is minic a bíod na daoine gan aon biadh le n-ithe acu ar feád seachtaine ac ag obair go géar ar féad an am ag bailú airgid cun biadh a ceannacht doibh feín. agus is minic nac raibh aon biadh le fhágail acu le ceannacht feín. Annsin feobhfad siad bás. I dteánnta iad a beith ag fágail bás leis an ocras táinig droc-tineas órta agus ní raib siad i nan aon obhair
    1. am
    Bairbre Breathnach