Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dimtig na clocaí amach as an long Tá an carnán cloc ann ariamh ó shóin ins an áit sín ag oileán athá sa bhfairrge ar a a dtugtar biórr air. Sé an t-ainm a dtugtar ar an gcarnan cloc sin ariamh ó shóin na balasta na luinge móire. Deirtear freisin go bhfuil cuid go na daoine curtha ar an oilean dheartar go bhfuil fear as Calladbhfhuimse curthá ar an oileán freisin. An meid daoine a togadh tá siad curtha ann.
  2. Long Briseadh
    Do briseadh go leór long móra fado. Nuair a bhí ann sead a bríseadh iad. Lá amháin bhí long mór ag teacht go h-Eírinn, agus go leór fir aice. Cúala mé go raibh go leór fir innte, agus do bárhadh ach go leír agus gur briseadh an long. Bhí an t- am sin go h-an dona. Cúala mé freisin gúr as Sasna iad, agus go raibh siad ag teacht go h-Eíreann le árm mór. Agus séird
    Beartlaí Ó Clochartaigh