Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a dubhairt leo caitheadh leis an long eile agus ní imtheóchaidh sé as bealac an long a bhí ag teact anoir. Tá sgeirde an áit ar thárla an rud seo ar an taobh thiar go áit atá annsin tiar a dtugtar Muighnis air.
  2. Níl sé i bhfad ó báthadh bád ag teacht amach as Maoignis. Sá mblian naoí déag fiche ceathar a thárlaidh sé. Is é lá Fhéile mhic Dara a bhí ann agus do shocruigheadar an pátrún a bheith aca istigh i Maoighnis. Do bhíodh siad ag díol poitín freisin . Do bhí an lá an bhreág nuair a chuaidh siad isteach. Ní raibh an pátrún i Maoighnis ach úair amháin. Nuair a bhíodar ag tígheacht amach do bhí cuid de na fir a bhí san mbád dálta agus do bhíodar ag déanamh spaoi agus ag corruigh an bháid. Nuair a bhíodar tamall amach dionntuigh an bád ortha, agus do báthad chuile dhuine acha ach triúr . Do bhí cúig duine dhéag san mbád. acht snámh triúr aca isteach go dtí an cladach. Do bhí go leór daoine as Calladhmhuighinse ann agus do báthadh cuile dhuine aca. Do bhí ceathrar as Ruisín
    Bríghid Ní Cheanndhubháin
    Pádhraic Ó Cheanndhubháin