Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus fágann siad ansin go d'tágann na gluaistean. Téigeann an fear agus an bean agus fear agus bean eile le a bíonns le seasadh leo ins an gcead gluaisteán agus téigeann na daoine eile ins an dára ceann. Nuair a thágann siad abhail téigeann an béan go dtí teach an fir agus fánann sí ann ar faid agus bíonns sí beó. Téigeann an fear tart timceall an baile ag iarraidh daoíne cun ceoil agus dámsa an oidhche sin. Ní téigeann cuid do na mná abaile ar cuairt go mbíonn sí mí pósta agus téigeann an cuid eile abhaile an lá ceana ar a bposann siad.
  2. Is ar dia máirt is iondamhail a phósann na daoine thart timcheall na h-áite seo. Pósann cuid de na daoine ar dia Luain freisin. Is indiaidh an carrais a phósann siad. Tá sé raidhte nuair a posann siad an bhean a dhul amach an doras agus gan a teacht isteach an doras céádna. Nuair a bíonns siad ag dul ag pósadh bíonn lá airithe ceapuidhthe amach aca Nuair a theigheann an fear ag iarraidh an bhean tugann sé leis cuid de na daoine agus cúpla buidéal uisge beatha. Sul má phósann siad caithfidh an fear innseacht dá muinntir cén sórt talam a tá aige agus cén sórt teach. Tá sé ráidhte freisin nach
      1. filíocht
    Brighid Ní Cheanndhubháin