Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    síos ar tóin an tobar. Níl sé ceárt baint leis an iasg sin. Níor rág aon déor do'n uisge as an tobar sin ariamh, acht cor uair a taghann an tuile air. Ní bíod an i gcomhnaidhe acht breach beag. Connaich go leor daoine an é. Sé an caoi a bhfuil tobar sin déanta síos san leic.
  2. Tá tobar beannuighthe suidhthe i n-aice teach le Padraic Ó Catasadh i Muineadais. Sé an t-ainm atá air Tobar na seacht n-ighean. Bhí fear ann fadó agus bhí sé posad agus bhí seachtar ingean aige. Bhí sé an bhoct acht ní raibh ór na airgead aige. Agus bhí sé agus a bean co bhocht sin sa deire agus b' eigin dhó imthigheacht as an mbaile ar fad agus níor stobh sé go Sasana. Agus ní riabh sé i bhfad ann go dtáinic sé a bhaile arís. Bhí a béan agus a clann istigh roimhe. Agus bhí na h-igeanacha co beag agus bhí siad ariamh agus ní dearnadh sé leab agus iad do cur isteach san mála agus bhí sé ag siubhal no go dtáinich sé go bruach na fairrge. Agus nuair a bhí sé dhá gcaiteamh amach Táinich fear go dtí é agus ní facha sé ariamh an fear seo ceadna. Agus dfiafruigh an fear dhí cear a bí sa mála aige agus dubhairt sé leis gur cuit óga. Agus dubhairt
    Máire Ní Chlochartaigh