School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Tá tobar beannuighthe i gCill Cíarain agus sé an t-ainm áta ar na tobar Ciarain. Thúgann go leór daoine turas air an tobar sin lá Cíarain. Is tobar deas béag áta ann agus ní thriomainn sé aon amh san mblian. Tá ballaí deasa timcheall air agus tá sé shios in-gleann deas. Nuair a bíonns siad ag tabhairt turas timcheall ar an tobar beannuighthe seo, baineann siad díobh a gcuidh bróga agus siad na paidreacha a bíonns siad ag rád Fáilthe an Ainghil trí uaire, agus an paidhir aon uair amháin agus théigeann siad timcheall air seacht n-uair in dhiaidh a chéile. Nuair a thósuigeann siad thugann siad seacht gcinn do clocha béaga leo, agus nuair a bíonns aon turas amháin déanta acu cháiteann siad ceann do na cloca béaga isteac i mbeal an tobair agus leáneann siad do'n obair sin go mbíonn an túras go léir déanta acu. Nuair a bíonns a turas déanta aca théigeann siad ar a nglunne ag béal an tobhar agus déaneann siad comhartha na Croise orraibh féin le uisge an tobair. Tá reilig isthig ins an garraidhe céana a bhfuil an tobar beannuighthe agus théigeann na daoine istheac inntí agus bhionn siad ag guidhe ar son na daoine áta chúrta ins an reilig. Chuireann na daoine
    Bairbre Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe