Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Balla Páidín - Balla atá amuigh air an gcnoc a raibh fear darbh ainm Páidín Maorseacht ann fadó.
    Cloc na teorann - Cloc atá ar an gcnoc a bhí mar theorann idir dhá dhream daoine san t-sean aimsir.
    Leic na Dturnóg - Leic atá in-aice na farraige í gCalladhmhuighinse a mbíodh turnóg aoil ag na sean daoine ann.
    Aill na sgadán - Aill atá in-aice na farraige i gCalladhmhuighinse a bhfuil poll sios innte a bhfuair daoine go leór sgadán innte fadó.
    Cloc an mhíle - Chloc atá ar an mbóthar atá ag dul amach ó Chárna go dtí an caiseal. Nuair a bhéas tú ag an gcloc seo beidh tú míle gan bhóthar go caiseal.
    Oileán an laoigh - Oileán atá san bhfairrge i gCalladhmhuighinse agus fuair fear laoigh ann fadó agus ní raibh fios cé as a dtáinig an laoigh agus tá oileán an laoigh air ó shoin.
    Loc na Lannac - Loc atá i mbaile Challadhmhuighinse a bhfuil go leor lonnacaí innte agus bíodh na sean daoine dhá marbhú.
    Tomás Breathnach
    Caladh Mhaínse, Co. na Gaillimhe