Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Aill na brón
    Sin aill atá ins an mbaile sin agus bíodh bean le feiceál ag caoineadh ann i gcomhnaidhe agus ba bhean sidhe a bhí inntí agus tughadh Aill na Brón air annsin.
    Clócar na bPaistí
    Clocar atá ins an Áirdmóir thios i ngar do'n fairrge agus tá paistí curtha ann. Bá pháistí iad a cailleadh nach raibh baisteadh agus cuiread annsin iad. Tá na comartaí a cuireadh as a gcionn le feiceal fós ann.
    Leabhadh Dhiaramúid
    Sin sgailp atá idir dhá cloc agus bíodh Diarmúid ina chdhladh annsin. Ní deachadh sé ina codladh in aon teac ariam act ins an áit agus sin é an fáth gur tughadh leabhadh Diarmúid air.
    Loc an Óir
    Loc atá amuig ar cnoc na h-Áirde Móire agus fuair daoine ór i gcnocán atá le na taobh agus tugadh loch an Óir uirthí annsin.
    Cloc na fíonóige
    Cloc atá thios ar cladach na h-Áirde Móire agus bíodh nead ag éan uirthí a dtugtar fionóg air agus tugadh cloc na fionóige uirthi annsin.
    Aill na Sgeach