Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar fead seachmhaine agus iad ag glaodac ac níor thug aoinne aon áird orraibh. Béigin doibh fanact ann nú go bhfúai siad bás. Nuair a chuaidh na daoine isteach ar an óilean fuiareadar iad caillte ar druim an óileán. Cuireadhar iad agus leagadar leac ós a gcionn Tá leach sa ngáll már ainm ar an áit ó shoin
  2. Do bhí sagairt ar Cruaidh na C uaile uair amháin. Do bhí cuig punt ar ceann sagart an t-am sin. Agus cuala saighdrúiri Cromailné agus cuaid siad siar a thóit. Cuadadar go Cruaidh na Cuaile annsin agus fuaireadar é ''Tá tú i grim sa deirc'' a dubhairt siad ''Táim'' ar seisean. ''Ach tá mala óir tsuigh ar oileán agam agus bá mhaith liom é a thabairt do duine éigin sal a gheobhainn bás ''Cuireadar saint ins an ór agus chuadadar isteach ar an oileán, iad féin agus an sagart. Nuair a bíodar istigh ar an oilean. Dubairt an sagart leo go raibh an mál óir taob shios dhán áit ar raibh sé féin. Ach nuair a fuair an sagairt shios iad chuaid sé féin isteach ins
    1. am
    Bairbre Ní Donnchadha