Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá fhios agamsa gur tú, asa an minisdeara leis agus marbuigheadh e Seán ar scatas a fhág sé de beo ann. chuaigh Seán abhaile chuig a mháthair agus níor thémuigh sé an gadaidhe dubh o shoin.
    Lá amhaín bhí fear ag siubhal cnuic. Bhí gnota aige i áit eicint. Bhí sé ag subhaill agus ag sior imtheacht nó go dtanaic sé go dtí cnocan árd sléibhe. Do shuidhe sé síos ag leigint a sgíthe. Is gearr go bfhaca sé fear dubh ag triall air. Do bhuail fiathchíos é ar dtus act nuair a bhí sé roinnt gar dó labhair sé leis. Bhiodar ag cainnt i b'fad nuair a bhí a sgíth toigthe aca d'imigh leobh ag siubhal an cnoc arist. Bhíodar ag cainnt is gearr gur dtánaic an oidhche. Bhí siad i gcruadh chás annsin. Is gearr go b'fáca siad solus i bhfad uathaibh. Triall siad air. Nuair a shroich síad é ní raibh glas ar bíth ar an doras. Chuadar isteach. Bí póta feóla ar an teine.
  2. Lá amhaín bhí fear ag siubhal cnuic. Bhí gnota aithride aige i áit eicint. Bhí sé ag subaill agus ag sior imtheact nó go dtanaic sé go dtí cnocan árd sléibhe. Do shuidhe sé síos ag leigint a sgíthe. Is gearr go b'fhaca sé fear dubh ag triall air. Do buail fiathchíos é ar dtus act nuair a bhí sé roinnt gar dó labhair sé leis. Bhiodar ag cainnt i b'fad nuair a bhí a sgíth toighthe aca d'imigh leobh ag siubhal an cnoc arist. Bhíodar ag cainnt is gearr gur dtánaic an oidhche. Bhí siad i gcruadh chás annsin. Is gearr go b'fáca siad solus i bhfad uathaibh. Triall siad air. Nuair a shroich síad é ní raibh glas ar bíth ar an doras. Chuadar isteach. Bí póta feóla ar an teine.